Geld

Beleggen in tijden van crisis

Nadat de Coronacrisis voor de helft was overwonnen, ontstond de volgende brandhaard met de inval van Rusland in Oekraïne. Beide gebeurtenissen hebben in de eerste plaats menselijk leed teweeggebracht en doen dat nog steeds, en hebben ook een enorme invloed op de kapitaalmarkt gehad

Is het nog wel verstandig om in zulke turbulente tijden door te gaan met het beleggen van zijn geld?

Afstand tot de Russische markt

Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft, net als het begin van de Coronacrisis, de kaarten op de aandelenmarkt herschud. Russische bedrijven zijn als gevolg van de sancties ingestort en de roebel is nog maar een fractie waard van wat hij onlangs was.

Met het oog op de waarschijnlijk langer aanhoudende sancties en het isolement van Rusland moet je je ver houden van Russische bedrijven – zoveel kan in ieder geval worden gezegd.

Overweeg een beleggingsstrategie

De volgende stap is na te denken over je eigen beleggingsstrategie. Welke doelstellingen wil je met je kapitaal bereiken en in welk periode? Is je beleggingsdoelstelling vermogensopbouw op lange termijn of wil je zo veel mogelijk geld verdienen met zo weinig mogelijk risico.

In tijden van crisis zijn totale verliezen en gelukstreffers op de beurs waarschijnlijker door de heersende onrust en de schommelende koersen. Het kan dus nodig zijn de eigen strategie aan te passen in het licht van het toegenomen risico.

Diversificatie blijft de alfa en omega

Aan één beginsel mag echter nooit worden getornd, en dat is de diversificatie van de beleggingen. Hoe breder je je portefeuille spreid over verschillende activaklassen – waar er geen overlapping is – hoe beter je op de lange termijn af ben.

Diversificatie moet ook een prioriteit zijn als het gaat om de risicoklasse. Er bestaat niet zoiets als een investering zonder risico. In het algemeen geldt echter ook in tijden van crisis het devies: breed gediversifieerd, nooit spijt.

Inflatie gaat hand in hand met crises

Tijden van crisis gaan gewoonlijk gepaard met een hogere inflatie. De Coronacrisis heeft geleid tot massale verstoringen van de mondiale toeleveringsketens, waarvan de economie zich nog steeds niet heeft hersteld. In 2022 zijn de sterk stijgende kosten vooral te wijten aan de stijgende grondstoffen- en energieprijzen. De laatst gemeten inflatie in de eurozone bedroeg zeven procent.

Voorlopig wordt niet verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) tegenmaatregelen zal nemen door het belangrijkste rentetarief te verhogen.

Inflatie dwingt mensen om actiever te worden

Gezien dit inflatiepercentage is het niet raadzaam om je kapitaal gewoon op de bank te laten staan. Integendeel, dit leidt tot een verlies aan koopkracht, omdat geld mettertijd steeds minder waard wordt. Geen enkele actie ondernemen moet dus koste wat kost worden vermeden. Tegelijkertijd moet rekening worden gehouden met het inflatiepercentage – dat moet beslist hoger liggen dan het rendement van de gekozen belegging. Anders zal er een verlies aan koopkracht zijn ondanks de investering.

Reële activa en breed gespreide indexen

Welke investeringen worden nu als crisisbestendig beschouwd? Vooral tastbare activa zoals onroerend goed en edele metalen worden in tijden van crisis als veilige havens beschouwd. Bij beide beleggingsvormen zijn er al mogelijkheden om met kleinere bedragen deel te nemen.

MSCI World ETF’s, die de wereldmarkten volgen, zijn ook aan te bevelen in tijden van crisis – als het beleggingsdoel vermogensopbouw op lange termijn is.

Gerelateerde artikelen
Geld

Online geld verdienen

We leven in een digitale wereld en dat brengt meerdere voordelen met zich mee. Veel zaken zijn daardoor geautomatiseerd, waardoor we als…
Geld

De beste tips voor een goede cashflow in je bedrijf

Een goede cashflow is een essentieel element bij het succesvol maken van je bedrijf. Uiteindelijk is dat succes afhankelijk van hoeveel je…