Lifestyle

Waarom zou je een auto leasen

Nadelen van het kopen van een auto

Wanneer je een auto koopt, kunt je niet weten wat de auto waard zal zijn wanneer je hem over een paar jaar weer wilt verkopen. Dit betekent dat je het waardeverlies van de auto pas kent wanneer hij opnieuw wordt verkocht.

Als he eigenaar bent van de auto, ben je ook verantwoordelijk voor alle onderhoud en service. Een ander nadeel van het kopen van de auto is dat als de registratiebelasting op auto’s wordt verlaagd, de waarde van de auto vaak net zo daalt.

Voordelen van het leasen van een auto

Leasing is voor je als je een goede te controleren overeenkomst wenst. Je betaalt een maandelijks bedrag om een auto tot je beschikking te hebben. Wanneer je leasecontract afloopt, kun je de auto inleveren en een nieuwe leasen, of je kunt de auto leasen voor een nieuwe termijn.

Privé-auto leasing

Wanneer je het over leasing hebt, moet je een onderscheid maken tussen leasing voor privé-gebruik en leasing voor zakelijk gebruik. Als je als particulier wilt leasen, heb je daar waarschijnlijk al over nagedacht. Wanneer je een auto leaset, betaal je een maandelijkse afbetaling, waarbij vaak een onderhouds- en reparatiecontract is inbegrepen. Je zou kunnen zeggen dat je een auto “huurt” van de leasemaatschappij.

Geen financiële verbintenis

Het is vaak een gemakkelijker financiële beslissing om een auto te leasen dan te kopen. Na 12 maanden kun je je lease-auto inleveren. Er zijn geen leningen af te betalen.
Als je aan het einde van de leaseperiode een nieuwe auto wilt, kun je altijd een nieuwe leasen.

Nadelen van leasing

Als je een auto least, moet je je bewust zijn van je rijbehoeften tijdens de leaseperiode. Bijvoorbeeld, hoeveel kilometers je verwacht per jaar met de auto te rijden. Alle leasingcontracten worden ingevuld met een overeengekomen aantal kilometers dat je tijdens de periode mag rijden.

Als je dit aantal kilometers overschrijdt, moet je betalen voor de extra gereden kilometers. Het kan dus plotseling duur worden. Wanneer je lease-auto moet worden ingeleverd, moet je weten in welke staat hij moet worden ingeleverd. Dit zal worden vermeld in je huurovereenkomst.

Het verschil tussen leasen en kopen

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen leasen en kopen van een auto. Wanneer je een auto koopt, betaal je een bedrag aan de financieringsmaatschappij voor je lening. Bij leasing daarentegen betaal je een maandelijkse afbetaling aan de leasemaatschappij.

Wanneer je je autolening afbetaalt, betaal je voor zolang als de lening duurt. Als de lening is afbetaald, heb je een auto zonder maandelijkse kosten. Als je een geleasede auto hebt, is de maandelijkse leasebetaling een “huur” aan de leasemaatschappij. Dus je bezit geen activa.

In sommige gevallen kun je ervoor kiezen je lease-auto aan het einde van de leaseperiode te kopen. De keuze tussen leasen of kopen van een auto is individueel. Het hangt af van je behoeften en wens om een auto te hebben.

Gerelateerde artikelen
Lifestyle

De kunst van genieten in de regen

Nederland staat bekend om een paar dingen. Lekkere kaas, de duinen van Noord-Holland en het regenachtige weer. Gelukkig hoeft dat geen probleem…
Lifestyle

Waarom een auto leasen voor particulieren zo'n goed idee is...

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een wagen te leasen in plaats van te kopen, en dat is natuurlijk niet zomaar. Wil…
Lifestyle

3 tips om de beste lease auto te vinden

Een auto leasen brengt alleen maar voordelen met zich mee, en dat is dan ook de reden waarom steeds meer particulieren én…