Gezondheid

Hoe herken je de symptomen van diabetes

Laat je niet afschrikken van deze ontluisterende cijfers. In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen diabetes type2 en iets meer dan 100.000 personen diabetes type 1. Deze veelvoorkomende ziekte wordt niet altijd tijdig gedetecteerd. Hoe herken je nu eigenlijk diabetes? Gelukkig kan je er zelf iets aan doen door je persoonlijke levensstijl over een andere boeg te gooien.

Diabetes wordt ook wel omschreven als een welvaartsziekte

De oorzaak van diabetes heeft te maken wanneer je lichaam niet voldoende insuline meer kan produceren of dat de insuline niet meer voldoende wordt omgezet. Elke mens heeft insuline nodig om de koolhydraten om te zetten in energie. Op jaarbasis komen duizenden diabetes patiënten bij zonder dat men weet waaraan het is toe te schrijven. Een overgroot deel van de geneesheren geeft overgewicht en te weinig beweging aan als hoofdoorzaak. Maar wetenschappelijk is deze uitleg niet helemaal bewezen en blijft men een beetje in het ongewisse. Het is wel statistisch bewezen dat in rijke landen meer diabetes voorkomt dan in armere landen. Daarom wordt diabetes ook wel eens omschreven als de welvaartsziekte.

Wie loopt het meeste risico op diabetes?

De meeste mensen beseffen niet goed waarom ze risico lopen om een bepaalde diabetesvorm te krijgen. Bij personen die ouder dan 65 jaar zijn en bij personen jonger dan 65 jaar die nauwelijks dagelijks bewegen, ontwikkelen de grootste kans om diabetes slachtoffer te worden. Een andere factor die een grote rol speelt is erfelijkheid. Als in familiaal verband bij vrij veel personen diabetes werd vastgesteld, is de kans tamelijk groot dat bij een ander familielid eveneens deze ziekte wordt gediagnosticeerd. Ook vrouwen die bevallen zijn van een baby die meer dan 4 kg bij de geboorte woog, lopen een groter diabetesrisico.

De symptomen van diabetes zijn duidelijk herkenbaar

Bij veel mensen wordt er geen causaal verband gelegd tussen diabetes en de mogelijke symptomen. Veel mensen dragen deze ziekte jaren met zich mee zonder dat een definitieve diagnose werd vastgesteld door de huisarts. Volgende symptomen komen het meest voor bij diabetespatiënten:

  • Niet te verklaren gewichtsverlies
  • Vrij snel vermoeid geraken
  • Parmanent met een hongergevoel rondlopen
  • Overvloedig willen drinken
  • Om de haverklap moeten gaan plassen
  • Je vertoont een wazig zicht
  • Je bent prikkelbaarder dan anders

De behandeling van diabetes en de veranderde levensstijl

Diabetes wordt vastgesteld door de hoogte van de bloedsuikerspiegel op te meten. Hoe hoger de waarde is, hoe groter dat de kans bestaat dat je diabetes hebt. Er zijn 2 verschillende diabetestypes: type 1 (insuline) en type 2 (met dagelijkse medicatie). Om de diabetes onder controle te houden is dagelijkse beweging belangrijk. Daarnaast zal je voedingspatroon moeten veranderen door een dieet van groenten, fruit, granen en noten te volgen. Op deze manier verlaag je het bloedsuikergehalte aanzienlijk.

Gerelateerde artikelen
Gezondheid

Een gezonde leefstijl is zoveel makkelijker dan je denkt

Je leest en hoort het elke dag, een gezonde leefstijl is belangrijk en biedt tal van voordelen. Je voelt je beter, je…
Gezondheid

Jij bent zo gezond als een vis door deze tips!

In de winterperiode zijn de meeste mensen vaker ziek dan gemiddeld. Dit komt omdat je weerstand in de winterperiode lager is dan…